Miksi tarvitaan seurakuntia?

Evankeliumin tähden tarvitaan seurakuntia!

Evankeliumi kohdataan messussa. Evankeliumi on ilosanoma Jeesuksesta Kristuksesta. Jumalanpalvelus on paikka, johon kolmiyhteisen Jumalan nimeen kastetut kokoontuvat viikoittain Jumalan palveltaviksi saarnatuolin ja alttarin äärelle. Evankeliumin saarna ja Pyhä Ehtoollinen lahjoittavat Kristuksen ja hänessä syntien anteeksiantamuksen lahjan. Sana ja sakramentit eivät putoa taivaasta, vaan tulevat messussa luoksemme apostolisen viranhoidon kautta. Evankeliumin tähden tarvitsemme Kristuksen asettaman oikean paimenviran. Evankeliumin tähden tarvitsemme kirjavan hengellisyyden keskellä luterilaista kristillisyyttä, jossa ollaan sekä raamattu- että ehtoolliskristittyjä.

Evankeliumi elää yhteisössä. Evankeliumi Kristuksesta on tarkoitettu elettäväksi Kristus-ruumiin, seurakunnan yhteydessä. Liian moni kastettu elää irtoproteesin kaltaisesti yksin ja irrallaan seurakuntaruumiista. Elämän rikkonaisuuden keskellä ihminen tarvitsee kohtaamista, vuorovaikutusta sekä tuen saamista ja antamista. Yhteisöllisyyden tarve suurten kaupunkiseurakuntien keskellä on ilmeinen. Siksi erilaisia ryhmiä ja yhteisöjä syntyy jatkuvasti, mutta useinkaan ne eivät jäsenny Jumalan pelastuslahjojen, sanan ja sakramenttien ympärille. Evankeliumin tähden tarvitaan yhteisöjä. Evankeliumin tähden tarvitaan nimenomaan luterilaisia seurakuntia, joissa voi kokea Jumalan lasten perheyhteyttä vapauttavan ilosanoman äärellä.

Evankeliumi säilyy vain puhtaasti opetettuna. Evankeliumi on meille kertakaikkisesti annettu Pyhässä Raamatussa, jota oikein ymmärrämme evankeliumista käsin. Kirkossamme monin paikoin avoimesti irrottaudutaan Raamatun opetuksesta. Yhtäältä avoimesti kielletään, mitä Raamattu opettaa pelastuksen tiestä, toisaalta Raamatun opetus syrjäytetään ilmestysten ja näkyjen varjolla. Tarvitaan luterilaista opetusta lain ja evankeliumin oikeasta erottamisesta. Näin vapaan armon evankeliumi säilyy puhtaana ja varjelumme niin ihmistä kuluttavalta lakihenkisyydeltä kuin ihmistä hajottavalta lain hylkäämiseltä. Evankeliumin tähden tarvitaan seurakuntia, joissa voi turvallisesti saada selkeää luterilaista opetusta.

Evankeliumi kutsuu osallisuuteensa. Pyhä Henki evankeliumin kautta etsii ja kutsuu ihmisiä pelastuksen osallisuuteen. Kaikki merkit yhteiskunnassa osoittavat, että kansamme vieraantuu niin käsityksiltään kuin tavoiltaan kristinuskosta. Kaikki tilastot kertovat, miten jumalanpalveluskävijämäärät ovat minimaalisia ja vielä laskusuunnassa. Vaikka on vielä eri puolilla oikeaa elävää kristillisyyttä, tosiasia on, että elämme Suomessa lähetyskentällä. Tarvitaan uutta sisälähetysnäkyä. Tarvitaan seurakuntia, jotka osaltaan toimivat lähetyskeskuksina maassamme. Evankeliumin leviämisen tähden tarvitaan seurakuntia, joiden jäsenet kutsuvat ja ottavat ihmisiä vastaan evankeliumin lahjojen äärelle.